Žvėrienos receptai

Kuilio sėklidės

Sėklidės palaikomos acto marinate 1-2 val.. Acto marinatas padaromas iš 0,7 l vandens ir 0,2 l acto.Po to sėklidės perpjaunamos pusiau ir nuimama plėvė. Susmulkinama smulkiais kubeliais. Pabarstome maltais juodaisiais pipirais ir druska. Kepama 10-15 min., galima kepti kartu su svogūnais supjaustytais kūbeliais.


Troškinta laukinė antis

Antis, lašiniai, 40g. sviesto, 0,2 lit. gietinės, 0,1 litr. mėsos sultinio, 0,1 litr. raudono vyno, 2-3 kadaggio uogos, pipirų, druskos, ryžių.
Paruošta antispasūdoma, įtrinama pipirais, apvyniojamalašinių skersai supjaustytais gabaliukais ir iš visų pusių apkepama svieste, supilama grietinė, sultinys, vynas, sudedamos sutrintos kadagio uogos ir 20-30 min. troškinama palaistant troškinamu skysčiu. Baigiant nurišami lašiniai, antis gražiai apkepamas. Lašiniai smulkiai supjaustomi ir sudedami į paruošta padažą. Antis supjaustoma porcijomis, užpilama padažu ir patiekiama su virtais ryžiais, bruknių uogiene arba keptais uoboliais ir su raudonu vynu.


Keptas stirnos kumpis

Reikia: 1.5 kg stirnos kumpio, 200 g. kiaulienos lašinių, juodųjų pipirų, kvapiųjų pipirų, 100 ml raudonojo sauso vyno, 15 kadagio uogų, 0.5 kg burokėlių, 1 vidutinis svogūnas, 50 gr. tiek miltų, 50 gr. grietinės, rūkytų lašinių, druskos, pipirų. Kiaulės lašinius supjaustykite nedideliais gabalėliais ir išilgai raumens subadę stirnos kumpį sukaišiokite juos. Juoduosius ir kvapniuosius pipirus sumaišykite lygiomis dalimis, sutrinkite kadagio uogas ir šiuo mišiniu įtrinkite kumpį. Palaikykite mažiausiai 30 minučių, apipilkite vynu ir per parą pavartydami du kartus, galite marinuoti net savaitę. Po ilgo marinavimo mėsa taps itin trapi.Kepkite 30 min. 250 laipsnių temperatūroje ir po to valandą 200 laipsnių temperatūroje vis palaistant išsiskyrusiomis sultimis.Garnyrui burokėlius nulupkite, sutarkuokite, įdėkite supjaustytą neapkeptą svogūną, smulkiai supjaustytus rūkytus lašinius, grietinę, druskos, pipirų - viską sudėkite į puodą ir troškinkite 30 min. - 1 val. Prieš pabaigą dar įdėkite šiek tiek grietinės ir miltų - dėl tirštumo.


Paprastas elnienos, stirnienos ir šernienos patiekalas

Mėsą būtina išmirkyti parūgštintame vandenyje, kad išmirktų kraujas. Paskui paspirginti lašinukų, su jais pakepinti daug svogūnų ir morkų. Mėsą supjaustom nedideliais gabaleliais ir sudedam į puodą, užpilti vandeniu ir kai paverda 5 minutes nupilti vandenį, mėsytė nuplaunama ir vėl užkaičiam tik pridėkim visokiausių prieskonių: ir pipirų, vegetos, ir žvėrienos spec. prieskonių, ne daug česnako. Kai mėsa paverda 1.5 val. sudedam spirgiukus su daržovėm ir troškinam toliau. Dar galima įpjaustyri išmirkytų džiovintų slyvų. Prieš baigiant troškinti įdedam šaukstą grietinės ir viską gerai išmaišom.


Šernienos kepsnys

Reikia: šernienos kumpio 5 kilogramai, kiaulienos lašiniai 125 gramai, sviestas 250 gramų, raudonas vynas 1 stiklinė,  juodiejujų serbentų sultys 2 šaukštai, aviečių sultyčių 2 šaukštai, gvazdikėliai 3 vienetai, kadagio uogos 4 vienetai, druska pagal skonį, miltai 50 gr., krakmolas 1 šaukštelis, svogūnai 1 vienetas, juodieji pipirai 4 vienetai.Kumpio plėvė nulupama, mėsa išmušama, ištrinama druska, prismaigstoma juostelėmis supjaustytų lašinių. Įdėjus į skardą, kumpis apipilamas ištirpintu sviestu, įdedamas supjaustytas svogūnas ir prieskoniai. Kepamas 2 - 2.5 valandas palaistant vynu, sultiniu ir kepsnio sultimis. Kad kepsnio padažas būtų tirštesnis, į jį įdedama miltų. Iškepęs kumpis atvėsinamas, likęs padažas perkošiamas, supilamas šaltame vandenyje, ištirpintas bulvių krakmolas ir maišant užvirinamas. Padažas pasūdomas, supilamos aviečių ir serbentų sultys. Padažu užpilamas kepsnys. Kepsnys supjaustomas, sudedamas į lėkštę, atskirai paduodamas likęs padažas. Patiekiamas su bulvių košę, skruzdintomis buvėmis.


Troškinta triušiena

Reikia: triušiena 0.5 kilogramo, aliejus truputį, prieskoniai, druska pagal skonį, bulvės 300 gramų, morkos 3 vienetai, salierai 1 vienetas, svogūnai 1 vienetas, konservuoti žirneliai truputį, petražolės truputį. Nuplauta, nusausinta ir sukapota gabalais triušiena pabarstoma druska, sumaišyta su prieskoniais, ir apkepinama aliejuje, sudedama į puodą, įpilama truputį sultinio ar karšto vandens ir troškinama. Baigiant troškinti, sudedamos supjaustytos ir aliejuje pakepintos daržovės, likę prieskoniai, pasūdoma. Viskas troškinama tol, kol daržovės suminkštės. Patiekiant troškinys supilamas į gilesnį pusdubenį, apibarstomas pjaustytais petražolių lapeliais. Prie jo duodama kokių nors kruopų (perlinių, kvietinių, ryžių) ar bruknių košės bei žalių vaisių salotų.


Troškinta šerniena su daržovėmis

Reikia: 800 g. šernienos su kaulu, 1 šaukšto miltų, 2 šaukštų pomidorų padažo, aliejaus kepimui. Marinatui: 1 morkos, nedidelio saliero, petražolių šaknies, 1 svogūno, poros pipirų, laurų lapelio, 2-3 šaukštų aliejaus, šaukšto obuolių acto ir druskos.
Daržoves, skirtas marinatui, sutarkuokite, įpilkite aliejaus, acto, įberkite druskos ir maigykite rankomis, kol atsiras skysčio. Tada įdėkite pipirus, laurų lapelį. Šiuo mišiniu aptepkite mėsą ir laikykite ją šaldytuve uždengtame inde 1 parą.
Taip paruoštą mėsą apibarstykite miltais ir apkepkite keptuvėje su aliejumi. Apkepusią dėkite į puodą, įpilkite vandens ir troškinkite apie 1.5 val. Baigdami troškinti, įdėkite pomidorų padažo. Patiekite su bulvių koše, šviežiomis daržovėmis. Ant mėsos uždėkite troškintų daržovių ir dar truputį pomidorų padažo.


Medžiotojų troškinys pagal Vytautą Šerėną

1 kg. šernienos arba kitokios mėsos, geriausia išpjova, 1 kg. ryžių, 1 litr. vandens, 5 didelės morkos, 5 dideli pomidorai, 2 saldžios paprikos, 5 dideli svogūnai, 5 česnakų galvutės, 0,5 litr. aliejaus, druskos pagal skonį, 2 aitriųjų paprikų sėklos, juodieji pipirai, visų kitų prieskonių – kokių turite ir kokius mėgstate. Vytauto mėgstamiausi bazilikai, mairūnai.
Mėsą, morkas, pomidorus, paprikas, svogūnus supjaustyti smulkiais gabalėliais. Česnako galvutes išskirstyti skiltelėmis, nuvalyti atsiknojusias odeles, bet visiškai nenulupti. Puodą statyti ant laužo, įkaitinti. Supilti aliejų, sudėti mėsą ir apkepti. Tada sudėti morkas, svogūnus, paprikas, galiausiai – pomidorus. Apibarstyti paprikų sėklomis, prieskoniais. Kai viskas išsitroškins, ant viršaus gražiai išdėlioti česnakų skilteles, suberti sausus ryžius, sulyginti ir užpilti vandeniu. Vandenį pilti atsargiai, per mentelę, kad nepasidarytų duobutės. Ant ugnies troškinti apie 1 val..


Žvėrienos sriuba – Charčio

Reikia: 1 kg. žvėrienos mėsos, 2 valg. šaukštai petražolių, 2 valg. šaukštai krapų, 2 valg. šaukštai kadagio uogų (maltų arba nemaltų), 1 valg. šaukštas mairūno, 1 valg. šaukštas garstyčių miltelių, 1 valg. šaukštas čiobrelio, 1 valg. šaukštas raudonėlio, 2 valg. šaukštai žvėrienos prieskonių, 2 valg. šaukštai sojų padažo, 1 arbat. šaukštelis kalendros, 5 vnt. lauro lapų, 5 vidut. didumo svogūnų galvutės, 200-300 g. perlinių kruopų, 4-6 vidut. dydžio morkos, 20 vidut. dydžio bulvių. druskos, juodųjų pipirų, kvepiančiųjų pipirų (galima ir čili) – pagal skonį. Žvėrienos kumpio, stuburo kaulai (galima dėti ir galvą) turi užimti trečdalį puodo talpos, nuo jų nuverdantis sultinys suteikia sriubai pagrindinį skonį.
Į 30 litr. talpos ketinį puodą sudedami žvėrienos kaulai, kubeliais supjaustyta mėsa, kruopos, druska, užpilama vandeniu ir dedama virti ant laužo. Verdama apie 3 valandas, nuolat nugriebiant susidarančias putas. Nuo apvirtų kaulų nuimama mėsa ir dedama į puodą, kuriame liko sultinys, sudedamos kubeliais susmulkintos morkos ir paverdama apie 5 min. Po to dedamos kubeliais supjaustytos bulvės bei svogūnų galvutės ir papildoma vandens, kad būtų pilnas puodas. Baigiant virti bulvėms, sudedami visi likusieji prieskoniai ir sriuba pavirinama ne ilgiau 5 minutes. Baigus virti, įmetamos 2 nedidelės pušų šakelės, uždengiamas puodo dangtis ir palaikoma 1 min. Pratęsiant mūsų prosenelių ir senelių valgio gaminimo tradicijas, kad jaustume tikrą aromatą ir skonį, sriubą patariama virti ketiniame puode ir valgyti iš molinių indų mediniais šaukštais.


Kepta bebro uodega

1 ar 2 uodegas įdėti į puodą ir užpilti verdančiu vandeniu (nuplikinti kaip vištą). Po 2-3 min. išimti ir nulupti odą (lengvai lupasi), tada skersai įpjauti 4-6 vietose ir ištrinti sutrintu česnaku, kartu sumaišius su žvėrienos prieskoniais. Tada suvyniojama į foliją ir kepama. Jei namuose orkaitėje – tai 30-45 min. 200 oC temperatūroje (priklausomai, kokia uodega), jei ant laužo, tiksliau žarijose, tai 30-50 min. Valgoma karšta. Bebro uodega dar vadinama lietuviška viagra.


Vytinti stirnienos kumpeliai tipo "basturma"

Iš stirnienos sprandinės ar gabalo užpakalinio kumpio pašalinamos visos plėvės ir sausgyslės, mėsos gabalai turi būti nedideli, iki 200 gr. svorio, pailgos formos.
Mėsa įtrinama žvėrienos prieskoniais, dedama druska, cukrus arba šiek tiek spirito (tas duoda mėsai raudonį) pipirai, lauro lapeliai ...., praktiškai galima dėti bet kokius mėsos prieskonius pagal skonį. 1kg. mėsos nulupti 2 česnakų galvas, susmulkinti ir įtrinti kiekvieną mėsos gabalą atskirai..., po to viskas sudedama į kokį nors indą ir apie 4 paras marinuojasi. Po marinavimosi prieskoniai su peiliu nuvalomi nuo mėsos, po to paruošiamas toks prieskonių ir maltų džiūvėsių mišinys: į džiūvėsius įdedama pipirų, kaukazietiškų prieskonių, mairūno, malto muskatinio riešuto, viskas gerai išmaišoma. Paragavus tą mišinį, turi jaustis aitrokas prieskonių skonis, mišinio kiekio turi būti tiek, kad užtektų įkočiot mėsą .
Imamas mėsos gabalas, jis įtrinamas-įkočiojimas į prieskonių-džiūvėsių mišinį, po to suplojamas, kad mėsa liktų plokščia (kaip kotletai), su peiliu praduriama skylutė ir įveriamas šniūras, pakabinama šalia radiatorių ant vamzdžio...., kiekvieną dieną reikia tikrint, kad neperdžiūtų, vidutiniškai, jei radiatoriai pastoviai šilti, džiovinti reikia apie 5 paras...
Kai išsivytina, pjaustoma labai plonais griežinėliais.